15055PON-Calaceite-C Matadero-Obra nova habitatge unifamiliar

Obra: Obra nova habitatge unifamiliar

Arquitecte: Pau Martínez Gargallo

Superfície: 130 m2

Any: 2015

Emplaçament: Calaceite

Fotografies: Pau Martínez Gargallo

 

La casa desenvoluparà el programa en planta baixa. Sense escales, amb l’exterior a nivell de les estances. La parcel.la té uns límits molts marcats. Les mitgeres de la parcel.la formen un recinte de murs de pedra seca, de totxana vista, murs antics, amb una història de remuntes, superposcions i obertures escampades sense gaire ordre. Les construccions dels límits son habitatges, magatzems, secadors d’embutit.

Els murs de la parcel.la seran els límits de la casa. Formaran una estança d’espais interiors i exteriors.

Les normes del planejament imposen una coberta de teula àrab i inclinada. Partirem la coberta en secció per a donar lloc a un lluernari que il.luminarà la part central. Per aquesta finestra, que tallarà la casa de mitgera a mitgera hi entrarà el sol i es veurà el cel. Aquesta coberta es prolongarà més enllà del límit interior formant un porxo, per a protegir les estances del sol d’estiu i estar els dies de pluja.

Les casa serà un porxo obert al jardí.

Funcionalment i en una lectura ortogonal, podem entendre la casa en tres franges. Una franja abocada al carrer, petit i tranquil, on estaran les tres estances de dormitori. Una franja central de distribució i servei. Una franja en contacte directe amb el jardí interior on trobem la zona de dia i el dormitori principal.

Un rebedor, l’estança de filtre entre el carrer i la casa, entre el públic i el privat, dominat per la cuina i el menjador, des don arrenca el mur que porta a l’hort, i al límit final de la parcel.la. Des de la cuina dominarem l’entrada i tindrem l’hort a tocar.

El menjador com un hall, serà la peça central de la casa, l’articulació de la zona de dia, la cuina i les estances de dormitori. Des d’aquest hall s’establiran unes relacions obliqües amb els altres espais i on apareixeran les visuals més profundes de la parcel.la. Entendrem la casa un cop arribem al hall. El menjador serà un espai introvertit, arrecerat, però amb vistes a l’exterior, amb l’alçada major de la casa i il.luminat zenitalment.

La sala d’estar, s’apropiarà de la cuina i el dormitori principal a traves d’unes obertures corredisses que tanquen contra la façana principal. Veurem la continuitat de la façana de vidrada, que creua desde una mitgera a l’altra, emfasitzant la dimensió més gran de l’ample de la parcel.la. El porxo petit i baix, prou per tenir una taula i cadires serà la transició de la sala al jardí.

L’habitació principal no està segregada dels espais més actius de la casa, s’apropiarà del jardí  i i tindrà una posició dominant respecte les estances de dia de la casa. Estant al llit veurem el jardí a través d’una obertura amagada, veurem la xemeneia a la sala, veurem el menjador.