13013PJR-Barcelona-Refugi 647

Obra: Paisatge i urbanisme

Arquitecte: Pau Martínez Gargallo i Roger Sariol Rosès

Superfície: 1.000 m2

Any: 2013

Emplaçament: Barcelona

 

El projecte pretén retre un homenatge i record al refugi de Can Paguera . Un element històric representatiu de la identitat del barri construït davant l’amenaça de bombardeig que va patir Barcelona durant al guerra civil. Aquest fet i la present marca en la memoria històrica de veïns i ciutat ens va fer entendre que calia recuperar aquest element fen-lo implícit de la vida actual i futura del carrer Cornudella i del barri de Can Paguera. Son tres le galeries del refugi, les quals s’obren endinsant-se a la muntanya a través del mur que fa de límit entre el barri, teixit urbà, i el parc del turó, un espai verd. Aquestes galeries s’endinsen en la muntanya fins gairebé 200 metres linials. És doncs un refugi perpendicular que trenca la direcció natural del carrer Cornudella però l’estat actual fa que la seva presència només s’intueixi a través de les petites portes metàl·liques en el mur. Es per això que l’actuació es centra en posar en valor aquest element deixat de banda i ocultat, donant-li un valor compositiu dins del projecte. Plàsticament les obertures apareixeran com un retall d’acer corten, d’un color rogenc i viu, en el mur rugós de formigó brut, gris i envellit; serà un contrast subtil y una actuació senzilla. Aquests retalls faran visibles les obertures, els donaran una escala de barri que permetrà que tinguin una millor inserció en el teixit urbà. Les galeries són inestables estructuralment, per aquest motiu l’interior s’il.luminarà i serà un element contemplatiu que es podrá observar a través de les portes de vidre. En front de cada porta es cuidarà l’espai públic, realitzant petites zones d’estar amb bancs i panells informatius de la història dels refugis.